Türk Kardiyoloji İnvazif Derneği Başkan Yardımcısı ve İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Özdemir, kalp hastalığına yakalanmamak için sebze meyve yemenin ve egzersizin önemli olduğunu söyledi.
Toplantıda yapılan bilimsel çalışmalarda genelde kalp hastası olmamak için nelerin yapılabileceğinin ele alındığını söyleyen Prof. Dr. Özdemir, kalp hastalığına yakalanmamak için sebze meyve yemenin öneminin anlatıldığını belirtti.
Kuru üzüm, ceviz ve bademin ise belli miktarda önerildiğini aktaran Prof. Dr. Ramazan Özdemir, insanların son zamanlarda fazla hareket yapmaması nedeniyle daha fazla kalp rahatsızlığının görüldüğünü belirterek, kalp hastası olmadan önlemini almanın daha kolay ve önemli olduğu vurguladı. Günde yarım saat kadar ritmik yürümenin kalp hastası olmama ve damar tıkanıklığı yaşamamada önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özdemir, "Mahalli deyimle, kan devir daim olursa kanda çökelme olmaz ve kan devir daim olunca da kalp hastası olunmaz. Düzenli hareket, düzenli sebze meyve yemek, sağlıklı hayata sebep olur" dedi.
Kalp rahatsızlıklarının gençlere kadar inmesinin sebebinin hareketsizlik olduğuna parmak basan Prof. Dr. Özdemir, "Bunun da nedeni fazla hareket etmemekten kaynaklanıyor. Bu nedenle, eğer iş yoğunluğundan yürüme imkanı olmayanlar evlerinde bir yürüyüş bandıyla bunu zamanları müsait oldukça kullanılırlarsa, kan hareket eder ve kanda çökelme olmaz ve dolayısıyla kalp hastalığı ortaya çıkmaz. Önemli olan kalp hastası olmamak için kendimize iyi bakmamızdır. Günlük egzersizleri ihmal etmemeliyiz. Yoksa kalp hastası olduktan sonra tedavisi daha masraflı ve daha zor oluyor" açıklamasını yaptı.