İlçe merkezine 18 km uzaklıkta orman kenarında ve engebeli bir arazi üzerinde kurulmuştur.Beş mahallesi vardır.Bu mahalleler; Kılıçoğlu, Ortaviran, İmamlı, Çavdar,ve Çiftlik mahalleleridir.
Çok eski bir tarihe sahiptir.Evliya Çelebi’nin Reşadiye üzerinden Koyulhisar’a giderken Çavdar köyüne uğradığı bazı tarihi kayıtlardan anlaşılmaktadır.Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Reşadiye’ye bağlı bazı köyleri saydıktan sonra"...Buradan kalkarak canibi şimale bir kuhi balaya uruç ederek Çavdar Karye’sine geldik Zeamet Karyesi’dir..." denilmektedir.
Bu köye ilk gelenlerin Osmanbeyoğulları,Fazlıbeyoğulları,Çağoğulları,Baltacıoğulları,Leventoğulları ve Küçüksipahioğulları olduğu sanılmaktadır.
Bu köyümüz 1939 Erzincan depreminde çok büyük zarar görmüş ve köyden 56 kişi bu depremde hayatını kaybetmiştir.
Köykent projesinin uygulanmasıyla Çavdar Köyü Köykent Merkezi olmuştur.Bu vesile ile bu köyümüze bir Sağlıkocağı ve bir Jandarma Karakolu yapılmış .Köy ,Ordu-Mesudiye Karayoluna Asfalt bir yolla bağlanmıştır.
1642 yılında ORTAVİRAN KÖYÜN’nde kayıtlı bir hane bulunmaktadır.
Ayrıca ÇAVDAR KÖYÜ’nün Avarız Defteri’nde şu kayıt bulunmaktadır:
Karye-i mezkur yol üzerinde olup ayende ve revendeye hizmet ve itam eylediklerinden gayri karye-i mezburda vaki cami-i şerifin tamir ve meremmatına ve şem ve hasır ve sair levazımatı görmek üzere avarız-ı divaniyye ve tekalif-i örfiyyeden muaf olduklarına suret-i defter ve cedid muafname-i hümayun ibraz olunup badel’-yevm dahi ayende ve revendeye hizmet ve itam eylemek ve cami-i mezburu mamur saklamak şartıyla uslüb-i sabık üzre avarız-ı divaniyye ve tekalif-i örfiyyeden muafları deftere kayd olundu.
12 hane kayıtlı bulunmaktadır. Bunlardan 1 tanesi mehteran-ı hassa, 2 tanesi bevvaban-ı hassa, 2 tanesi topçu-yı hassa ve 2 tanesi de tımar sahibidir.
19.Yüzyıl sonlarındaki bilgilere göre Çavdar köyünde toplam 40 hanede 46 yaşlı ,78 genç,96 çocuk olmak üzere erkek nüfusun toplamı 230 kişidir.
O tarihteki köy imamı Kerimoğulları’ndan Mehmet oğlu Mustafa efendi(yaş 85) ve köy muhtarı ise Osmanbeyoğullarından Süleyman oğlu Osman(yaş 45) idi. O dönemde Çavdar köyünden 20 ye yakın kişi İstanbul’da bulunuyordu.
Köydeki sülaleler ise;
1-Kerimoğlu,
2-Osmanbeyoğlu, (Osman oğlu İbrahim yaş 95)
3-Ahmetbeyoğlu,
4-Eyüpoğlu,
5-Zeykinoğlu,
6-Göbüloğlu,(Gübül)
7-Küçükoğlu,
8-Levendoğlu,
9-Acemoğlu,
10-GölcüAlioğlu,
11-Nebibeyoğlu,
12-Çobanoğlu,
13-Fazlıbeyoğlu, (Ünver)
14-Dervişoğlu,(Özyurt)
15-KaraMahmutoğlu,
16-Gazioğlu,
17-Ömeroğlu,(Güney)
18-KaraHaliloğlu,
19-Kayaoğlu, (Kaya)
20-ÇilVelioğlu, (Ulusoy)
21-İmamoğlu, (Güner-Aktaş)
22-Halilbeyoğlu olarak nüfusa işlenmiştir.
1298 (1881)yılı Sivas Salnamesinde Hamidiye kazasında
ÇAVDAR NAHİYESİ
Nüfusu:2618
Köy adedi:14
Müdürü:Süleyman Efendi
Muavini:VeliAğa
Azalar:Abdullah Ağa,Ahmed Ağa,Abidin Ağa,Mehmed Ağa,İsmail Ağa
Dt.Hüseyin ERDOĞAN ve Yaşar CELEP