Güzelce köyü ilçe merkezine 38 km uzaklıkta orman içinde ve tepede kurulmuştur.
Eski adı Gergeçi’dir.
Güzelce(Gergeçi), Şüvey, Civan ve Kertil olmak üzere 4 mahalleden oluşmaktadır.
Köyün kuruluşunun 300 yıl öncesine dayandığı belirtilmektedir.O yıllarda şimdi köyde
bulunan bir kısım halkın Gümüşhane’nin Şiran ilçesi Kürtün köyünden geldikleri, bir
kısmının da Tokat yörelerinden gelerek buraya yerleştikleri sanılmaktadır.
19. yüzyıl başlarında GÜZELCE KÖYÜ’nde (GERGEÇİ) ikamet eden sülaleler:
1-Hacı İbrahimoğlu
2-Yusufoğlu
3-Yusuf Ustaoğlu
4-Alininoğlu
5-Kel Hasanoğlu
6-Yuvarlakoğlu
7-Emur Ahmedoğlu
8-Osmanoğlu
9-Yakuboğlu
10-Keleşoğlu
11-İsmailoğlu
12-Ceyboğlu
13-Hızıroğlu
1642 yılında GERGEÇİ KÖYÜ’nde 4 hane ikamet etmektedir. Ayrıca bu köyümüzde Yusuf Çavuşoğlu Mustafa’nın çiftliği bulunmaktadır. Bu çiftlik sahibi sipahidir Hatunviran’da (Bayırköy) ikamet etmektedir.
2004’ün Temmuzunda saha araştırması yapmak üzere Güzelce Köyüne gittim. Osmanlı belgelerinden tanıdığım bu şirin köye nihayet gelmiştim. Şüvey Mahallesi’nden saygıdeğer Mehmet ÖZTÜRK Beyefendi bize Türk misafirperverliğinin en güzel örneğini yaşattı.
2004’ün Temmuzunda saha araştırması yapmak üzere Güzelce Köyüne gittim. Osmanlı belgelerinden tanıdığım bu şirin köye nihayet gelmiştim. Şüvey Mahallesi’nden saygıdeğer Mehmet ÖZTÜRK Beyefendi bize Türk misafirperverliğinin en güzel örneğini yaşattı.
Güzelce Köyü yedi mahalleden oluşmaktadır:
1-Tepebaşı Mahallesi
2-Evyanı Mahallesi
3-Memiroğulları Mahallesi
4-Kayışoğlu Mahallesi
5-Kiliseyanı Mahallesi
6-Kertil Mahallesi
7-Şüvey Mahallesi
Şüvey Mahallesi’de ikamet edenler:
Osmanoğulları (ÖZTÜRK)
Davutoğulları ((DAĞIDIR)
Göçoğulları ((GÖÇ)
Kertil Mahallesi’nde ikamet edenler:
Osmanoğulları ((ÖZTÜRK)
Keleşoğulları ((KARATAŞ)
İbaloğulları ((OKUMUŞ)
Tonguloğulları ((KARAPINAR)
Gergeçi Merkezde ikamet edenler:
Kündüloğulları ((KÜRTÜR)
Memiroğulları ((YILDIRIM)
Kayışoğulları ((KARAPINAR)
Kertelioğlu ((TAŞLIÇUKUR)
Güzelce’nin Kertil ve Gergeçi isimli iki yaylası bulunmaktadır. Köyün okulu var, fakat yeterli öğrencisi yok. Öğretmeni de yok. Camii var fakat hocası yok.
Avara Yaylası’ndaki kabristanlıkta Uluş Derviş isimli evliyaullahtan biri bulunmaktadır. Bu zatın sülalesi Gürgentepe’inin Akören Köyü’ndedir. Son torunu Şükrü Şehittepe’dir. Her yıl Hıdrellez’de burada merasimler yapılmaktadır.